Peoner i flere farger.

Peoner - slik lykkes du med dem

12. Mai, 2024
Kategori
Stelletips Sommer

Peoner er en av de vakreste blomstene vi har. I Mester Grønn er det bare roser og tulipaner vi selger mer av, og det er ganske utrolig når vi vet at peonsesongen kun er noen få uker på forsommeren.

Peoner er sommerens dronning og er manges favorittblomst. De holder seg vakre i mange dager, så fyller du vasen med klassiske peoner kan du nyte de i lang tid. Sesongen for peoner er kort, så det gjelder å nyte de nå som sesongen er her.

Vakker peonbukett

Vakker bukett med peoner og sesongs blomster.

Slik steller du avskårne peoner

  • Lag et nytt snitt i blomstene før du setter dem i vasen. Bruk en skarp og ren kniv når du snitter blomstene.
  • Sett blomstene i vann så fort som mulig etter at de er snittet for å hindre at luft tetter igjen poregangene som suger vannet opp i blomstene
  • Blomstervasen må være helt ren før blomstene settes opp i vasen. Bakterier kan tette porene i blomsterstilken og føre til dårlig vannopptak og redusert holdbarhet.
  • Sørg også for at det aldri ligger blader i vannet, så rens den nederste delen av stilken for blader.
  • Fyll på med rent, kaldt vann og tilsett holdbarhetsmiddel for snittblomster. Holdbarhetsmiddelet gir næring til blomstene og har i tillegg bakteriedrepende effekt.
  • For at du skal få mest mulig glede av peonene dine anbefaler vi å sette blomstene lyst, men ikke i direkte sollys.
  • Sett gjerne snittblomstene kaldt om natten. Dette forlenger levetiden til blomstene.

Hvorfor åpner ikke peonene seg?

Av og til kan man oppleve at knuppene ikke åpner seg. Da kan du forsøke å vaske de litt forsiktig med vann. De er fra naturens side dekket av en litt klissete nektar, og trenger av og til litt hjelp for å åpne seg. Du kan også hjelpe de litt på vei ved å åpne opp de ytterste kronbladene. Lykke til!

Peoner
Peoner

Lyserosa Sarah Bernhardt peoner er den mest populære varianten vi har.

Hvite peoner i vase

Nydelige hvite peoner i vase.

Delikate lysrosa peoner

Delikate lysrosa peoner i vase.

Slik steller du peon staude i hagen

Peoner er en av de vakreste staudene du kan plante i hagen. På et solrikt sted vil den blomstre stadig mer praktfullt, år etter år.

Peoner trenger god, næringsrik jord, og masse sol, hvis ikke sturer de og nekter å blomstre. Ofte misforstås Peoner fordi de ikke blomstrer med det første, men vær tålmodig. La de bare sture et år, så vil de belønne deg med et vakkert flor etter hvert. Pass på ikke å flytte dem når de først er plantet. Dersom røttene forstyrres, kan de raskt bli snurt og sture et par år til. Tilfør gjerne planten ny, næringsrik jord hver vår.

Med en riktig plassering, blir Peoner svært vinterhardføre, og de kan gi glede i flere generasjoner. En eldre plante kan fint deles til flere eksemplarer. Peoner er også en av sommerens mest populære snittblomster, og skulle du ønske å snitte dem og ha dem i vase, kan du trygt gjøre det.

Peon staude

Vanlige spørsmål om peoner

Av og til kan man oppleve at blomsterknuppene ikke åpner seg på peoner. Da kan du forsøke å vaske de litt forsiktig med vann. De er fra naturens side dekket av en litt klissete nektar, og trenger av og til litt hjelp for å åpne seg. Du kan også hjelpe de litt på vei ved å åpne opp de ytterste kronbladene.

Peoner er en av de vakreste staudene du kan plante i hagen. På et solrikt sted vil den blomstre stadig mer praktfullt, år etter år. Peoner trenger god, næringsrik jord, og masse sol, hvis ikke kan det være at de sturer og nekter å blomstre. Tilfør gjerne planten ny, næringsrik jord hver vår. Med en riktig plassering og stell, blir peoner svært vinterhardføre, og de kan gi glede i flere generasjoner.

Peoner har en relativt kort blomstringstid, så det gjelder å nyte de når sesongen er her. De ulike peonsortene blomster på litt ulik tid her i Norge, men de fleste blomstrer i juni og litt ut i juli.

Har du peon staude i hagen, har du sikket oppdaget at det kryper maur på peonknoppene. Peoner er fra naturens side dekket av en litt klissete nektar som maurene elsker. De svarte sukkermaurene bidrar med god hjelp for at peonknoppene skal kunne åpne seg lettere. Så maur på peonknoppen gjør absolutt ingen skade, og det er liten grunn til å prøve å bli kvitt de når de står ute i bedet. Klipper du av peonen og setter de i vase, kan du bare børste maurene av eller vaske knoppen forsiktig. 

Sukkeret er et overskuddsprodukt etter fotosyntese og egentlig ikke noe peonen har bruk for. Har du ekstra mye av belegget (masse maur) så kan det tyde på at planten er tørr, så sånn sett kan mauren fungere som en indikator på at peonen trenger å vannes.

Peon staude bør beskjæres på høsten på samme måte som andre stauder. Klipp de ned til basis og fjern de visne stilkene. Det gjør at de nye skuddene får plass til å vokse og gi nye vakre blomster også neste år.

Bestill sesongens favorittbuketter

Vi anbefaler å lese