Trips grønne planter

Trips - slik blir du kvitt dem

21. Desember, 2023
Kategori
Stelletips Grønne planter

Har du en plante som plutselig ser veldig trist ut? Kanskje bladene har begynt å bli missfarget og gulaktige? Det kan være tegn på at du har fått trips.

Hva er trips?

Trips er bittesmå innsekter som suger plantesaft ut av cellene på blader og stengler. De er dessverre glad i mange av våre vanlige kjente grønnplanter. Blad som får misfarging, blir gulaktige eller gråaktige kan være et tegn på tripsangrep. Etter hvert vil du også se tripsen med det blotte øyet, som smale små dyr, som kan være fra lys brun til sort. Noen ganger kan man se de smale små dyrene sammen med lyse larver.

Trips kan komme utenfra via luften eller de kan komme via nye planter du har kjøpt.

Trips på monstera

Her er et typisk tripsangrep på bladet på en Monstera.

Trips monstera

Etter hvert vil bladene bli mer og mer missfarget og få døde flekker.

Hvordan bli kvitt trips?

Har du fått trips i hus har du to valg;

1) Kast planten, vask området og potten godt, og hold området tomt noen uker så du ikke plasserer en ny plante på et sted det fortsatt kan være trips. 

eller;

2) Sjekk alle plantene rundt og sett planter som er angrepet av trips i karantene. Gjør deg klar for noen heftige runder med behandling. 

 • Trips har vinger, så angrepne planter må fjernes fra andre planter! 
 • Lag den miljøvennlige blandingen beskrevet nedenfor, og tilfør også en teskje rødsprit i blandingen. 
 • Dusj hele planten med blandingene. 
 • Gjenta dusjing over tid da den ikke virker på eggene tripsen har lagt. Her går det gjerne galt, man mister litt tålmodighet og avslutter for tidlig.


Lag miljøvennlig middel mot skadedyr

Det beste er å forsøke å unngå bruk av kjemiske sprøytemidler. Du kan starte med å lage et miljøvennlig insektmiddel av matolje og såpe:

 • 2 ss vegetabilsk olje
 • 3 ss grønnsåpe
 • 2,5 dl vann

Ha det i en sprayflaske og pray så blandingen over hele planten. Gjenta dette ca. 2 ganger per uke i 3 uker. Sjekk planten godt om du kan friskmelde den og følg nøye med i tiden som kommer i tilfelle du kan ha oversett noen nye egg.

Oljen vil legge seg som et kvelende lag over trips og egg, mens såpen tørker dem ut. Skal du dusje grønnplanter med veldig skjøre blader, så vurdér å halvere doseringen av grønnsåpe i vannet.

Hvis alt håp er ute, kan du vurdere å kjøpe kjemiske midler. Men det bør være siste utvei.

Bytt jorda

I tillegg kan det være lurt å bytte jorda på planten. I mange tilfeller kan de ha lagt egg i jorda, og da kan det dukke opp nye skadedyr selv om du har blitt kvitt de på blader og stengler.

Bli kvitt trips

Lag en miljøvennlig oljeblanding mot trips.

Bli kvitt trips

Dusj hele planten med oljeblandingen, og gjenta dusjingen over tid.

Slik unngår du å få trips på plantene dine

 • Sjekk alltid en ny plante for sykdom slik at du ikke tar smitte eller skadedyr med deg hjem.
 • Sjekk undersiden av bladene for lus og skadedyr.
 • Fjern skadede og misfargede blad. Døde blad og blad med rifter og skader er ofte inngangsporten for uønskede skadedyr som trips.
 • Sett gjerne nye planter et stykke borte fra de andre i et par uker om du mistenker syukdom eller ønsker å være føre var.
 • Spray nye planter med grønnsåpeblandingene beskrevet over. Dette forebygger at skadedyr slår seg ned på plantene dine.
 • Gi planten næring på vår og sommar. Sterke sunne planter er betre rusta til å motstå skadedyrangrep. Svake planter som slit er meir utsett.
Stelletips grønne planter

Vi tror du også vil like dette