Bievennlige blomster

Er vi en hagebløff?

15. Mai, 2024

Svaret er NEI! Vi i Mester Grønn selger godt over en million bievennlige planter hvert år, og vi er veldig stolte og takknemlige for at kunder i så stor grad velger våre trygge og bievennlige planter til sine hager og terrasser.

Markus Hustad, daglig leder i Økologisk Norge, fremstår som lite orientert, og pinlig kunnskapsløs i sin kronikk 9. mai.

Han påstår at alle planter som selges i Norge skvulper over av plantegift, og kaller bransjen en hagebløff, dette på grunnlag av en rapport fra Sverige.

Bievennlige planter i Mester Grønn skal ikke inneholde skadelig kjemikalier for pollinerende insekter. Mester Grønn er medlem av Flowers4Bees som jobber for en trygg produksjon og handel av bievennlige planter og blomster i Europa. Flowers4Bees har blant annet utviklet oversikter for å unngå bruk av kjemikalier i produksjonen som er skadelige for bier, humler og pollinerende insekter. Flere store europeiske aktører forholder seg til disse kjemiske oversiktene i dag, men så langt vi kjenner er vi eneste i Norge som per nå etterfølger deres retningslinjer. I tillegg tar vi i utstrakt grad laboratorietester for å sjekke kjemisk innhold av planter vi markedsfører som bievennlige. Disse sendes til Tyskland der det er systemer for å gjennomføre større mengder tester effektivt.

Når Mester Grønn booker og planlegger produksjon av planter som skal merkes bievennlig, stiller vi helt spesifikke krav til produksjonsløpet. Det er et svært begrenset antall kjemiske middel mot insekter som plantene kan eksponeres for, iht. oversiktene til Flowers4Bees. Deres rammer for bievennlig produksjon har vi jobbet etter i flere år. Det innebærer strengere restriksjoner til bruk av kjemiske sprøytemiddel enn det som generelt er tillatt i norsk og europeisk planteproduksjon. Produsenter og leverandører må skriftlig bekrefte at dette etterfølges i produksjonsløpet når planter skal merkes bievennlig i Mester Grønn.

Lavendel er en bievennlig blomst

"Blomster vi i Mester Grønn selger som «bievennlig» er produsert på en måte som ikke skader bier og pollinerende insekter, og har i tillegg pollen/nektar som biene trenger" ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Viktig med godt samarbeid for å bidra til trygge bievennlige planter

Mester Grønn jobber aktivt med oversiktene fra Flowers4Bees mot alle våre gartnere, både i innland og utland. Vi er veldig stolte over at mange av våre gartnere har tatt aktive valg om å fjerne kjemikalier som skader bier og andre innsekter, selv om dette er mer krevende, og gir større risiko i produksjonen. 

Vi har også samarbeidet med Norsk Landbruksrådgivning, for å samkjøre Flower4Bees sin kjemiske kartlegging i detaljerte veiledninger for hvordan utplantingsplanter kan produseres bievennlig. Derfor benyttes biologisk bekjempelse i enda større utstrekning. Det krever større kompetanse å produsere planter ihht bievennlige krav.

Vi vil aldri kunne sikre oss 100%, men vi mener spesifikke krav til produksjon, god veiledning for gartneriene, samt laboratorietester av planteprøver, er svært gode tiltak for å sikre at plantene vi markedsfører og selger som bievennlige, ikke inneholder skadelig kjemikalier.

Markus Hustad, daglig leder i Økologisk Norge, har ingen kommentarer rundt testing av bievennlige planter med egen merkeordning. Tar de laboratorietester, slik som vi i Mester Grønn gjør, for å sikre dokumentasjon på hva produktene inneholder?

Til slutt kan vi legge til at tester på vår Lavendel også var ihht. krav for en bievennlig plante. Nettopp den planten Markus Hustvedt påstår var «verstingen», og som alle må ligge unna! Det er faktisk veldig trist at Hustvedt dundrer løs med skremselspropaganda og feilinformasjon, når vi burde samarbeide om å redde pollinerende insekter, og sammen jobbe får å tilby enda større andel planter som er rike på biemat. Noe som spesielt er tilfelle for Lavendel. 

Sivilagronom Kari Brekke i Mester Grønn

-Vi har valgt å stille ekstra strenge krav til planter vi merker bievennlige, sier Kari Brekke, sivilagronom i Mester Grønn. Blomster vi selger som «bievennlig» er produsert på en måte som ikke skader bier og pollinerende insekter, og har i tillegg pollen/nektar som biene trenger. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Vi tror du også vil like dette