Norske peoner

Vi utvider peonsesongen med norske peoner

10. Juni, 2024

Peoner er sommerens vakreste blomst. Den utstråler overdådighet og klassisk eleganse med sine store, fyldige blomster. Når sesongen for peoner er over i resten av Europa, er de norske peonene modne og klare for salg.

Utvider peonsesongen

Peoner er Norges mest populære blomst når den er i sesong. Den er særlig ettertraktet til bryllup og arrangementer, men også som blomster i vase, hvor den folder seg ut med sine store vakre blomster i fargene hvitt, rosa og dyp burgunder.

Men sesongen for peoner er kort og intens. De første peonene kommer i begynnelsen av april fra landene rundt Middelhavet, før sesongen normalt avsluttes i slutten av juni. I Norge er vi heldige og kan nyte sesongen enda litt lenger. Fordi vi har et kjøligere klima, kan vi ta over produksjonen når sesongen er over i resten av Europa.

Norske peoner på De Haes Gartneri på Hadeland.

Mester Grønn inngikk avtale med De Haes Gartneri på Hadeland om produksjon av norske peoner allerede i 2013.

Norske peoner

De norske peonene er modne og klare for salg når sesongen er over i resten av Europa.

Først ute med norske peoner

På grunn av peonens popularitet har det vært ønske om å utvide peonsesongen. Derfor plantet De Haes Gartneri på Jevnaker allerede høsten 2013 de første peonene på oppdrag fra Mester Grønn. Disse var klare for å erobre det norske markedet sommeren 2017, og siden har vi solgt norskproduserte peoner hver sommer. 

Fordelen med de norskproduserte peonene er at de er modne for salg akkurat når sesongen for de utenlandske peonene er ferdig. - Det innebærer at vi utvider sesongen for peoner, noe svært mange av våre kunder setter store pris på, sier Erling Ølstad, administrerende direktør i Mester Grønn.

Økologisk produksjon

De Haes er et Debio godkjent gartneri som produserer økologiske blomster og planter. Deres erfaring med bruk av naturgjødsel og kunnskap om viktigheten av et sterkt rotsystem har gjort at peonåkeren på toppen av Jevnaker i dag står like flott som det man finner i Europa.

Peoner blomstrer normalt fra mai til juni, men det kjølige klimaet i Norge gjør at vi kan utvide peonsesongen. Vi tar over peonproduksjonen når sesongen er over i resten av Europa.

Peonproduksjon hos De Haes Gartneri
Norske peoner
Peoner stauder
Norske peoner
Norske peoner
Norske peoner

Slik steller du peoner i vasen

  • Lag et nytt snitt i blomstene før du setter dem i vasen. Bruk en skarp og ren kniv når du snitter blomstene.
  • Sett blomstene i vann så fort som mulig etter at de er snittet for å hindre at luft tetter igjen poregangene som suger vannet opp i blomstene
  • Blomstervasen må være helt ren før blomstene settes opp i vasen. Bakterier kan tette porene i blomsterstilken og føre til dårlig vannopptak og redusert holdbarhet.
  • Sørg også for at det aldri ligger blader i vannet, så rens den nederste delen av stilken for blader.
  • Fyll på med rent, kaldt vann og tilsett holdbarhetsmiddel for snittblomster. Holdbarhetsmiddelet gir næring til blomstene og har i tillegg bakteriedrepende effekt.
  • For at du skal få mest mulig glede av peonene dine anbefaler vi å sette blomstene lyst, men ikke i direkte sollys.
  • Sett gjerne snittblomstene kaldt om natten. Dette forlenger levetiden til blomstene.
Peoner

Nydelige peoner med sine store, fyldige blomster.

Peoner

Er det rart vi elsker denne vakre blomsten?

Vi tror du også vil like dette