Oliventre

Slik steller du et oliventre

Oliventre er en av våre mest trendy planter som gir deg en følelse av Middelhavet på din egen uteplass. Med sine sølvgrønne blader er den svært dekorativ både ute og inne.

Oliventrær er populære å ha i krukker på terrassen gjennom hele sommeren. Selv om oliventreet tåler noen minusgrader er nye skudd sensitive for frost. Treet må derfor ikke settes ut før faren for nattefrost er over. Når høsten kommer og nettene begynner å bli kalde bør oliventreet tas med inn og overvintre inne. Oliventrær kan tåle noen få kuldegrader, men bare for en kort periode.

Oliventre i Ecopot på terrassen

Oliventrær trives svært godt ute om sommeren.

Slik steller du oliventre:

  • Gjennom sommeren trives oliventreet best ute og gjerne på en solrik plass. Men ikke sett oliventreet ute før faren for nattefrost er over, for de nye skuddene er sensitive for frost.
  • Oliventrær har dype, grådige røtter og krever hyppig og mye vann. Pass på å gi jevn vanning, men ikke så mye at treet blir stående med røttene i vann.
  • Gjødsle en gang i måneden med en forsiktig dosering i sommersesongen. Den skal ikke gjødsles om vinteren.
Oliventrær i rattankurv
Oliventre

Oliventrær selges i mange forskjellige størrelser.

Sett oliventreet ut om sommeren

Gjennom sommeren trives oliventreet best ute. Selv om oliventreet tåler noen minusgrader er nye skudd sensitive for frost. Treet må derfor ikke settes ut før faren for nattefrost er over. Oliventrær tåler ikke tele i bakken, og må overvintres inne. I korte perioder kan treet tåle ned til -12 ⁰C hvis det har fått herdet seg utover høsten, men kun noen timer.

Oliventre i cosapot

Oliventre er stilig i sorte Cosapots.

Oppbevaring inne på vinteren

  • På vinteren bør oliventreet stå inne et sted som er lyst og svalt. Temperaturen bør være kjølig, men ikke kjøligere enn ca 3⁰C
  • I løpet av vinteren kan oliventreet felle bladene og se litt pjusk ut, men hold ut! Dette er en naturlig prosess, for som regel skifter oliventreet bladene hvert tredje år. Hvis du klipper treet tilbake på våren og passer på at det får nok lys, vil treet skyte nye friske skudd og gro seg til igjen.

Oppbevarer du oliventreet inne om vinteren kan du ha glede av det i mange år.

Se gartnerens beste stelletips av oliventrær


Olivetrær med lang historie

Oliven er et av middelhavslandenes viktigste landbruksprodukt, da frukten brukes til å fremstille olivenolje. Oliventrær kan bli svært gamle, og det sies at det finnes trær på Kreta som er over 2000 år gamle.

Oliventre med grønne oliven

Hvis du er riktig så heldig får du kanskje oliven på treet ditt.

Vi anbefaler å lese