hortensia

Hagehortensia - slik lykkes du med planting og stell

21. April, 2024
Kategori
Inspirasjon Sommer Hagestell

Hagehortensia er fantastisk med sin bugnende blomstring. Hagehortensia kan overvintre og blomstre igjen neste år forutsatt at vinteren ikke blir alt for kald.

Med sine overdådige og store blomsterklaser i en fargeskala av hvit, lilla, rosa, og himmelblå er hortensia en av verdens mest populære potteplanter.

Blå hortensia og pelargonia

Lag en liten krok i hagen med nydelige hortensia kombinert med andre sommerblomster.

Forskjellen på hortensia og hagehortensia

Det vi kaller hagehortensia er ofte samme varianter av de vi har inne som stueplanter. Når disse får stå og gro et par år så blir de større busker, og da kaller vi dem hagehortensia eller hortensia busk. Rotsystemet har da også grodd seg mer robust, og fått mer plass i en større potte. De kan plantes ut i krukker og i blomsterbed på sommeren når faren for nattefrost er over. Hagehortensia kan overvintre og blomstre igjen året etter forutsatt at vinteren ikke blir for kald.

Hagehortensia
Hortensia

Hortensia trives ute på terrassen om sommeren.

Hvordan stelle hagehortensia

  • Plassering: Hortensia trives best ved å stå så lyst som mulig, den tåler også noe direkte sollys.
  • Vanning: Hortensia må aldri tørke ut, men den må heller ikke stå i vann lenger enn ca 30 minutter. Jevn fuktighet er stikkordet her.
  • Temperatur: Når faren for frost er over på våren kan du plante hortensia i hagen.
  • Næring: Gjødsler du hver 14. dag i vekstsesongen vil du få en flott og frodig plante.
  • Beskjæring: De fleste sorter hortensia setter knopp året før de blomstrer. Ønsker du å beskjære hagehortensia på høsten, bør du beskjære den rett etter blomstringen tidlig om høsten eller vente til våren. Les mer om beskjæring av hortensia i neste avsnitt.
Hagehortensia i kurv

Store flotte Hortensia *Deeps Purple' i kurv.

Når skal hagehortensia beskjæres?

De fleste sorter hortensia setter knopp året før de blomstrer. Ønsker du å beskjære hagehortensia på høsten, bør du beskjære den rett etter blomstringen tidlig om høsten. Venter du for lenge, kan du klippe bort blomsteranlegget. Det er kun den visne blomsten helt i toppen som skal klippes av, ikke hele stilken.

Du kan alternativt vente med å beskjære den til våren kommer. Da kan du se hvor årets skudd kommer og klippe i overkant av skuddene. Klipp bort kun den visne blomsten helt i toppen og ev. visne og døde grener. Klipper du lenger ned risikerer du å klippe vekk blomsterknoppene og ødelegge blomstringen.

Hagehortensia

Det er kun den visne blomsten som skal klipps av, ikke hele stilken.

Hvorfor kan hortensia skifte farge?

Plantens blomsterfarge avhenger av jordens kjemiske surhetsgrad som vi måler i pH. Er planten dyrket ved lav pH vil blomsterfargen bli blå eller lilla. Er derimot blomsterfargen rosa eller rød er planten dyrket ved høy pH, noe vi kaller en alkalisk jordblanding (høy pH). De hvite sortene av hortensia blir ikke påvirket av jordens pH.

Rosa hortensia
Lilla hortensia

Hortensia skifter farge på blomstene etter pH i jorda.

Hvit hortensia

Hvit hortensia påvirkes ikke av jordens surhetsgrad og skifter ikke farge.

Må jeg beskjære Syrinhortensia?

Syrinhortensia har en nydelig naturlig vekst, som egentlig ikke krever noe beskjæring. Men ønsker du å beskjære og forme den litt bør du gjøre det tidlig på våren. I motsetning til hagehortensia og vanlig hortensia, blomster syrinhortensia på skudd dannet samme vår. Du kan klippe vekk visne grener eller de grenene du ønsker for å forme busken tidlig på vår, eller bare la den vokse helt fritt. 

hortensia i hagen

Skap en herlig liten grønn og hvit oase i hagen.

Bestill sommerblomster på nett

Vi anbefaler å lese