femtunge – blomsten brunsneglene ikke liker

Femtunge – blomsten brunsneglene ikke liker

15. April, 2024
Kategori
Stelletips Inspirasjon Sommer

Femtunge er en robust og vakker sommerblomst som blomstrer til langt ut på høsten. Og det beste av alt; du trenger ikke å knipe av blomstene og brunsneglene liker den ikke.

Femtunge, eller Scaevola, er en robust sommerblomst som står fantastisk godt, langt utover høsten. Den har frodig bladverk og vakre blomster. Planten har lett hengende greiner som svinger litt oppover i tuppen. Det er en god ampelplante, men den er like fin i store blomsterkasser, urner eller bed. Vanligvis er blomstene lilla, men de forekommer også i hvit og rosa.

femtunge gir rikelig med blomster når den får tilstrekkelig næring og vann

Femtunge gir rikelig med blomster når den får tilstrekkelig næring og vann.

Slik steller du femtunge

  • Du trenger ikke å knipe av blomstene når de visner.
  • Plassering: Solrik plassering gir mest blomster
  • Vanning: Planten bør vannes noe mer enn andre sommerblomster.
  • Gjødsel: Gjødsle den gjødsel ca. hver 14. dag gjennom sommersesongen.
  • Gir du den rikelig med næringsrik jord, og god plass til røttene vil den belønne deg med et flott blomsterflor hele sommeren gjennom.
Femtunge
femtunge ampel

Du får kjøpt femtunge som vanlig potteplante og som ampel.

Blomstrer utover høsten

Utover høsten overasker femtunge igjen, fordi den står så flott langt utover høsten. Etter at de fleste sommerblomster har takket for seg står den gjerne like flott enda litt til, selv etter en frostnatt eller to. En siste og genial egenskap må nevnes og det er at femtunge ikke står så høyt på menyen hos brunsneglene.

du trenger ikke å knipe av blomstene når de visner på en femtunge

Du trenger ikke å knipe av blomstene når de visner på en femtunge.

Myten om femtunge

Uvanlig for Scaevola slekten er at kronbladene er plassert i vifteform, og det kan nesten se ut som blomstene er delt i to. En av mytene som forklarer denne særegne blomsterfasongen handler om en kvinne som i raseri rev alle blomster hun så i to etter en voldsom krangel med sin elsker. Gudene skal så ha bestemt seg for at slik skulle det bli for blomsten i slekten Scaevola. Elskeren, han skulle aldri finne ekte kjærlighet igjen før han fant en hel Scaevola blomst, derfor ble det til at elskeren leter evig etter kjærligheten.

Vi anbefaler å lese