brunsnegle i hagen

Slik blir du kvitt brunsneglene

6. April, 2024
Kategori
Stelletips Sommer Hagestell

Invaderes hagen din av brunsnegler? Her finner du tips om hvordan du bekjemper dem.

Brunsneglene invaderer hagene og spiser seg gjennom sommerblomster, stauder, bær og grønnsaker. Og så legger de hundrevis av egg. Men fortvil ikke, det finnes imidlertid noen gode råd man kan ta med seg i kampen mot disse storeterne.

Plukk eggene på våren

Når varmen kommer om våren, følger dessverre sneglene med. Det er på våren du bør kverke brunsneglene, før de rekker å yngle. En brunsnegle legger opp til 400 egg. Det er derfor du bør gjøre en innsats på våren for å unngå innvasjon. Vårt beste tips på våren er å gjøre hagen til et sted sneglene ikke trives ved å rydde godt. Rak bort vissent løv og planter slik at sneglene ikke har steder det er lett å gjemme seg.

Hvordan hindre at brunsnegler trives i hagen din

 

1. Fjern skjulesteder:

Holder du hagen ryddig og klipper plenen ofte, blir det vanskelig for snegler å finne skjulesteder. Luk bort all kratt og ugress, og vær oppmerksom på fuktige steder som under stein, busker ol.

Sneglene liker seg under tremateriale. Her er det fuktig, noe sneglene liker. Rydd derfor bort planker og råttent tremateriale fra bed og andre steder.

2. Vurdér kompostbeholder

En åpen komposthaug gir gode forhold for brunsnegler. En løsning for å unngå dette kan være å gå til innkjøp av en lukket kompostbeholder der sneglene ikke kommer inn.

Har du en åpen komposthaug, bør denne ligge lengst mulig vekk fra blomsterbed og grønnsakshage. Døde snegler kan graves ned i komposten, men ikke la dem ligge åpent. Brunsnegler blir nemlig tiltrukket av lukten av sine døde «kamerater».

3. Lag sneglebarrièrer

Man kan lage barrièrer av blant annet kaffegrut, sagmugg, kalk, aske fra peisen eller grovt salt, for å hindre at sneglene kommer inn i hagen. Sneglene liker heller ikke å bevege seg på fersk bark. Barrièrer av kaffegrut og aske må fornyes etter hvert regnskyll, mens bark må fornyes minst én gang i året.

Brunsnegle

Velg planter som ikke frister

Prøv planter som brunsneglene ofte unngår som for eksempel femtunge (Scaevola), Astilbe, tårer (Fuchsia), lavendel ‘Hidcote’, prydgress (Festuca), pelargonia, flittiglise, løvemunn, begonia, blomskarse, ringblomst og roser. Rhododendron, aromatiske kryddervekster, busker og bærbusker er også lurt å satse på. Ønsker du å så frø er blomkarse, ringblomst, kosmos og geranium gode alternativer som sneglene sklir forbi. Men husk – her er ingen råd skuddsikre, for sultne snegler er nesten altetende.

Heng blomstene i høyden

Sommerblomster på veggen eller i ampel gjør det naturlig nok vanskeligere for sneglen å nå opp. Det er masse flotte ampelvarianter å velge i.

carillion i ampel

Heng sommerblomstene i en ampel så sneglene ikke kommer til.

Slik kan du bli kvitt brunsneglene i hagen din

Har du først fått snegler i hagen, kan du prøve dette:

1. Plukke og klippe snegler hele sesongen, eventuelt hell på kokende vann. Det beste tidspunktet er skumringen, fuktig vær og kvelden (med lommelykt) for da er sneglene mest aktive.

2. Nemaslug – Biologisk bekjempelsesmiddel. Brukes helst vår og høst. Nemaslug er små parasitter (rundormer) som sammen med bakterier kan drepe sneglene.

3. Ferramol – Jernfosfatpreparater. Brukes vår og sommer. Ferramol inneholder små korn som du strør utover. Strø gjerne middelet under steiner, planker ol slik at de ligger litt beskyttet mot fugler. Sneglene blir tiltrukket av disse små kornene og vil dø etter noen dager etter at de har spis kornene.

4. Ølfeller – Sneglene er glade i øl, så grav ned noen plastbokser i plenen slik at øvre kant ligger 2 cm over jordoverflaten. Fyll opp med øl og etter en stund vil du se at sneglene vil klatre opp i skålen med øl og drukne. For å få full effekt bør ølet skiftes ut ca. annenhver dag.

En kombinasjon av de fire metodene over er det beste.

brunsnegle juleøl og gress

Gammelt juleøl utgått på dato duger bra

Vi anbefaler å lese