Einer vintergrønn busk

Slik lykkes du med vintergrønn einer

10. Oktober, 2023
Kategori
Stelletips Jul

Einer er en av de mest populære vintergrønne plantene våre. Einerslekten er stor, og det vakre grønne baret er felles for alle einerbusker.

Einerslekten omfatter flere varianter av vintergrønne busker som f.eks Juniperus Stricta og Squarrosa. Baret kan variere fra frodig grønt til blålig. Hos noen varianter er baret svært tandert og mykt, som gir en helt spesiell prydverdi både som plante og som avskåret i dekorasjoner og kranser.

Einer er en art av bartrær som tilhører einerslekten Juniperus i sypressfamilien. Einer er svært hardfør og vokser vilt i hele Norge.

Vintergrønne planter

Pynt inngangspartiet med flotte vintergrønne planter til jul som f.eks. einer, sypress og sedertre.

Einer i kurv

Einer trenger ikke noe stell og holder seg frisk og grønn gjennom hele vinteren.

Slik steller du einer som står ute

  • Einer er en robust vintergrønn busk som kan stå ute om vinteren. Det beste er å plante den i en krukke eller i jorden før kuldegradene kommer. Setter du den ut i potte når det er minusgrader, vil temperaturen i røttene bli lavere enn om den står i jord. Rekker den ikke å få en naturlig herdingsprosess før kulden kommer, reduseres sannsynligheten for å klare å overvintre. Jo, høyere antall minusgrader planten blir eksponert for desto lavere blir sannsynligheten for overvintring.
  • Einer trenger ikke vann så lenge det er kuldegrader, men begynn å vanne den når våren kommer.

Det finnes imidlertid mange forskjellige typer i dag, så du bør begynne med å finne ut hvilken type du skal ha. 

Einer og sypress

Kombinér gjerne einer og andre vintergrønne planter som f.eks. en sypress.

Einer

Velg gjerne vintergrønne busker i ulik høyde, og pynt med kongler og bargrener rundt pottene.

Slik steller du einer som står inne

Einer er svært tørste planter og trenger mye vann når de står innendørs. Forholdene i en stue er ikke optimale, men med jevnlig vanning kan vintergrønne planter klare seg lenge inne også. Jo, lavere temperatur, jo mindre stress for planten.

Squarrosa plante

Ulike varianter av Einer

  • Juniperus Stricta: Juniperus ‘Stricta’ er hardfør og overvintrer i store deler av landet. Denne einervariantene er en av de mest populære vintergrønne plantene vi selger. Med sin vakre kompakte fasong og vintergrønne bar er det en sikker vinner. Egner seg supert som pynt utenfor inngangspartiet gjennom hele vinteren.
  • Squarrosa: Squarrosa, også kalt ertesypress, har fjærlignende, sølvgrå og mykere nåler enn andre einervarianter. Er fantastisk til å bruke i vakre juledekorasjoner og julekranser. Squarrosa overvintrer ikke i Norge, men den er flott å pynte med utenfor inngangspartiet gjennom hele vinteren. 
Einer i kurv

Juniperus Stricta har en nydelig kompakt fasong, og er en svært populær vintergrønn plante.

Squarrosa einer

Squarrosa, også kalt ertesypress, har fjærlignende, sølvgrå og myke nåler.

Squarrosa i seagraskurv

Squarrosa  er også flott å pynte med inne i tiden opp mot jul.

Julekrans

Squarrosa er fantastisk flott å bruke hvis du skal lage en julekrans.

Lysfat eller adventsfat

Squarrosa er også flott å bruke som pynt på adventsfat. Velg gjerne LED-lys så trenger du ikke å bekymre deg for brannfaren.

Dekk til einer på våren

På våren kan man oppleve at einer og andre vintergrønne planter blir brune, selv om de etter boka skulle vært herdige nok. Da er det oftest vårsolen som er den skyldige. Solen varmer og setter i gang livsprosessene i baret, men frosten i bakken, eller vannmangelen, gjør at planten kollapser. Et godt råd er å dekke til vintergrønne planter som er utsatt for sterk vårsol med en striesekk, og/eller vanne rikelig tidlig på våren.

Vintergrønne planter ute

Pass på at buskene ikke får skader når den sterke vårsolen kommer.