Bilde uten navn

Vintergrønne planter - slik steller du dem

20. Oktober, 2023
Kategori
Stelletips Jul

Vintergrønne planter som einer, sypress og sedertre, er dekorative med sitt grønne bar gjennom hele vinteren. Står de ute trenger du ikke å tenke så mye på de før våren kommer. Har du tatt de med inn er det viktig at du gir de godt med vann gjennom hele vinteren.

vintergrønne busker

Det finnes mange ulike varianter av vintergrønne busker å velge mellom.

Hvordan stelle vintergrønne planter som står ute

  • Vintergrønne planter kan stå ute om vinteren. Det beste er å plante de i krukker eller i jorden før kuldegradene kommer. Setter du de ut i potte når det er minusgrader, vil temperaturen i røttene bli lavere enn om de står i jord. Rekker de ikke å få en naturlig herdingsprosess før kulden kommer, reduseres sannsynligheten for å klare å overvintre. Jo, høyere antall minusgrader planten blir eksponert for desto lavere blir sannsynligheten for overvintring. Hvor robuste og vinterherdige planten er varierer noe fra slag til slag.
  • Vintergrønne planter trenger ikke vann så lenge det er kuldegrader, men begynn å vanne de når våren kommer.
Pynt inngangspartiet med vintergrønne busker.

Pynt inngangspartiet med friske grønne busker.

Hvordan lykkes med vintergrønne planter innendørs

Vintergrønne planter er svært tørste planter og trenger mye vann når de står innendørs. Forholdene i en stue er ikke optimale, men med jevnlig vanning kan vintergrønt klare seg lenge inne også. Jo, lavere temperatur, jo mindre stress for planten. For å slippe å måtte vanne så mye er det veldig lurt å sette vintergrønt i grow-in selvvanningspotte.

vintergrønne planter

Ta med naturen inn og pynt med vintergrønne planter.

Dekk til vintergrønne busker på våren

På våren kan man oppleve at vintergrønne planter blir brune, selv om de etter boka skulle vært herdige nok. Da er det oftest vårsolen som er den skyldige. Solen varmer og setter i gang livsprosessene i baret, men frosten i bakken, eller vannmangelen, gjør at planten kollapser. Et godt råd er å dekke til vintergrønne planter som er utsatt for sterk vårsol med strie, og/eller vanne rikelig tidlig på våren.

Vintergrønne busker

Pass på at buskene ikke får skader når den sterke vårsolen kommer.

Vi anbefaler å lese