inngangsparti med sedertre og vintergrønt

Sedertre – en vintergrønn skjønnhet

Sedertre har en helt fantastisk duft og med sin slanke fasong og bøyde topp er den både trendy og lekker. Sedertre har blitt utrolig populært og passer like godt inne som ute.

Seder er et bartre i furufamilien som opprinnelig hører til i middelhavsområdet, og den er nært beslektet med lerke. Sedertre er varmekjær og overvintrer kun i de luneste kyststrøkene i Norge. I Nygårdsparken i Bergen står det flere flotte arter av sedertrær som er 8-10 meter høye. Det går imidlertid også an å overvintre sedertre kjølig og frostfritt, eller isolere godt vinterstid.

Vintergrønt i neverkurv

Pynt et vakkert inngangsparti med sedertre, lykter og annen pynt av naturmateriale.

Vintergrønne busker

Pynt inngangspartiet med sedertre og andre vintergrønne busker.

Slik lykkes du med sedertre

Sedertre kan fint stå ute, men treet tåler ikke lange kuldeperioder. Har du mulighet til å plante det i bakken, vil det tåle kulden bedre. Har du plantet treet i en krukke, kan det være lurt å sette det i en garasje eller et annet lunere sted i lange kuldeperioder.

sedertre

Sedertre er stilig med sin slanke fasong og bøyde topp.

Vannes rikelig innendørs

Hvis du overvintrer treet inne krever sedertreet, som alle andre bartrær, mye og hyppig vann og helst mye lys. Sett det gjerne i et litt kjølig rom i stedet for midt i stuen. Sommerstid bør det alltid få stå ute. For å slippe å måtte vanne så mye er det veldig lurt å sette det i grow-in selvvanningspotte.

sedertre i grow-in

Setter du sedertreet i grow-in selvvanningspotte slipper du å bekymre deg for vanningen.

Kan bli skikkelig gamle

Sedertrær kan bli svært gamle og omfangsrike. De største trærne i Salomons hellige lund har et stammetverrmål på 3,5 m og antas å være 2500 år gamle.

Sedertreet har vært viktig som skipstømmer og i trearbeider fordi det er motstandsdyktig mot fuktighet og forråtnelse. Olje fra sedertre har blitt brukt langt tilbake i tid, blant annet i parfymefremstilling og som immersjonsvæske ved mikroskopiske undersøkelser.

Sedertre

En kul måte er å skylle røttene og sett sedertreet i en glassvase.

Bestill vintergrønne planter

Vi anbefaler å lese