inngangsparti med sedertre og vintergrønt

Sedertre – en vintergrønn skjønnhet

1. Oktober, 2023
Kategori
Inspirasjon Jul

Sedertre har en helt fantastisk duft og med sin slanke fasong og myke blålige bar er den både trendy og lekker. Sedertre har blitt utrolig populært og passer fint både ute og inne.

Seder er et bartre i furufamilien som opprinnelig hører til i middelhavsområdet, og den er nært beslektet med lerke. Sedertre er varmekjær og overvintrer kun i de luneste kyststrøkene i Norge. I Nygårdsparken i Bergen står det flere flotte arter av sedertrær som er 8-10 meter høye. Det går imidlertid også an å overvintre sedertre kjølig og frostfritt, eller isolere godt vinterstid.

Sedertre vintergrønne planter

Sedertre kommer i mange ulike fasonger.

Hvordan stelle sedertre utendørs?

Sedertre tåler frost og kan fint stå ute, men treet tåler ikke lange kuldeperioder. Har du mulighet til å plante det i bakken, vil det tåle kulden bedre. Har du plantet treet i en krukke, kan det være lurt å sette det i en garasje eller et annet lunere sted i lange kuldeperioder.

Sedertre trenger ikke å vannes så lenge det står ute og er kuldegrader.

Vintergrønne busker

Kombinér gjerne sedertre med andre vintergrønne planter som f.eks. en sypress.

Vintergrønne planter inngangsparti

La det bugne av ulike vintergrønne busker utenfor inngangsdøren.

Sedertre

Sedertre er vakkert med sitt spennende blålige bar.

Sedertre

Legg gjerne noen store lubne kongler som pynt i pottene med vintergrønne planter.

Vintergrønne busker

Pynt inngangspartiet med sedertre og andre vintergrønne busker.

Sedertre må vannes rikelig innendørs

Hvis du pynter til jul med sedertre inne, er det viktig å huske på at det trenger mye og hyppig vann og helst mye lys. Sett det gjerne i et litt kjølig rom i stedet for midt i stuen. Sommerstid bør det alltid få stå ute.

Vintergrønne busker
Sedertre

Bruk sedertreet som juletre med hengende julepynt.

Sedertre

Aromatiske egenskaper

Sedertre har vært brukt i århundrer for sine aromatiske egenskaper og naturlige avstøtende egenskaper mot insekter. Den behagelige duften av sedertre skyldes oljene i treet, spesielt i sedertreslekten Cedrus. Disse duftende oljene har gjort sedertre populært for produksjon av duftende kister, kleshengere og skuffer for å beskytte klær mot møll og andre skadedyr.

Så, foruten å være vakkert og holdbart, har sedertre også en praktisk nytte når det kommer til å beskytte klær og andre gjenstander mot uønskede insekter.

Sedertreet har også vært viktig som skipstømmer og i trearbeider fordi det er motstandsdyktig mot fuktighet og forråtnelse.

Sedertre kan bli svært gamle

Sedertrær kan bli svært gamle og omfangsrike. De største trærne i Salomons hellige lund har et stammetverrmål på 3,5 m og antas å være 2500 år gamle.

Vi anbefaler å lese