inngangsparti med sedertre og vintergrønt

Sedertre – en vintergrønn skjønnhet

1. Oktober, 2022
Kategori
Inspirasjon Jul

Sedertre har en helt fantastisk duft og med sin slanke fasong og bøyde topp er den både trendy og lekker. Sedertre har blitt utrolig populært og passer like godt inne som ute.

Seder er et bartre i furufamilien som opprinnelig hører til i middelhavsområdet, og den er nært beslektet med lerke. Sedertre er varmekjær og overvintrer kun i de luneste kyststrøkene i Norge. I Nygårdsparken i Bergen står det flere flotte arter av sedertrær som er 8-10 meter høye. Det går imidlertid også an å overvintre sedertre kjølig og frostfritt, eller isolere godt vinterstid.

Vintergrønne busker

Pynt inngangspartiet med sedertre og andre vintergrønne busker.

Hvordan stelle sedertre

Sedertre kan fint stå ute, men treet tåler ikke lange kuldeperioder. Har du mulighet til å plante det i bakken, vil det tåle kulden bedre. Har du plantet treet i en krukke, kan det være lurt å sette det i en garasje eller et annet lunere sted i lange kuldeperioder.

Sedertre
Kongler sedertre

Det er dekorativt å pynte vintergrønne busker med kongler.

Sedertre må vannes rikelig innendørs

Hvis du pynter til jul med sedertre inne, er det viktig å huske på at det trenger mye og hyppig vann og helst mye lys. Sett det gjerne i et litt kjølig rom i stedet for midt i stuen. Sommerstid bør det alltid få stå ute.

Sedertre i kurv
Sedertre  og normannsgran

Sedertre finnes i mange ulike størrelser.

Kan bli skikkelig gamle

Sedertrær kan bli svært gamle og omfangsrike. De største trærne i Salomons hellige lund har et stammetverrmål på 3,5 m og antas å være 2500 år gamle.

Sedertreet har vært viktig som skipstømmer og i trearbeider fordi det er motstandsdyktig mot fuktighet og forråtnelse. Olje fra sedertre har blitt brukt langt tilbake i tid, blant annet i parfymefremstilling og som immersjonsvæske ved mikroskopiske undersøkelser.

Sedertre

Bruk sedertreet som juletre med hengende julepynt.

Bestill vintergrønne planter

Vi anbefaler å lese