Så frø forkukultivering

Forkultivering - slik gjør du det

25. Januar, 2024
Kategori
Stelletips DIY - Gjør det selv

Forkultivering er en metode for å starte dyrkesesongen tidligere ved å så frøene innendørs før du planter dem ut. Dette er spesielt nyttig i Norge, hvor sommersesongen er kort.

Du kan forkultivere mange forskjellige vekster, men ikke alle planter trenger forkultivering. Det er lurt å sjekke frøposen for å se om planten trenger forkultivering og når det er best å så den.

Dette trenger du for å så frø

Utstyr til å så frø forkultivering

Vi har alt utstyr du trenger for å så frø og starte forkultiveringen.

Slik lykkes du med forkultivering

  1. Fyll jord i små potter eller såbrett: Bruk såjord og fyll små potter eller såbrett med jord. Sørg for at jorden er fuktig, men ikke våt.
  2. Så frøene: Legg frøene i jorden i henhold til instruksjonene på frøpakken. Dekk frøene med et tynt lag jord.
  3. Hold jorden fuktig: La jorden/frøene få en lett dusj med dusjflasken. Vann jorden regelmessig for å holde den fuktig. Pass på at jorden ikke tørker ut.
  4. Ha over plastlokk eller klar plast
  5. Gi plantene lys: Plasser pottene med frø lyst, for eksempel nær et vindu. Hvis det ikke er nok naturlig lys, kan du bruke plantelys. Temperaturen bør være 20-24˚C.
  6. Bruk merkepinner: Merke pottene med merkepinne påført plantens navn og sådato for å holde oversikt over hva du har sådd.
  7. Prikling: Når du ser 2-3 varige blader, er plantene klare for ompotting (prikling) dvs. at de kan plantes i større potter.
  8. Vent til plantene er store nok: Når plantene har vokst seg store nok, kan du plante dem utendørs.

Les også: Slik sår du frø

Så frø forkultivering

Fyll pottene med jord og så frøene i jorda.

Så frø

Sett pottene med frø et lyst og lunt sted slik at spirene får gode vekstforhold.

Når kan jeg starte forkultivering?

Det finnes mange forskjellige planter som egner seg for forkultivering. Tidspunkt for når du kan starte såingen varierer fra plante til plante. Følge anvisningen på frøpakken for å få riktig såtidspunkt og blomstringstid.

Såkalender - hvilke planter kan jeg så når?

Sett blomsterløk og knoller innendørs

Visste du at vårløk og knoller kan forkultiveres innendørs? Selv om det er skikkelig vinterlandskap i store deler av landet, kan du sette vårløk innendørs allerede nå på vinteren. Dette sikrer tidligere blomstring, og kan være nødvendig der sommersesongen er kort. Plant vårløk og knoller i en potte og sett de innendørs i ca. 10-18 varmegrader. Når faren for nattefrost er over kan du plante det ut i hagen.

Plant georgineknollene i mars

Har du tatt vare på fjorårets dahliaknoller og pelargonia er det på tide å vekke de opp fra vinterdvalen i løpet av mars måned. Plant dahlia-knollene i potter med ny jord, og plant om pelargoniaene før du setter dem i lyset.

Dyrke tomater og chili

Start sommersesongen allerede nå og gled deg til sommeren hvor du kan glede deg over hjemmedyrkede grønnsaker.

Dyrke paprika

Hva er vel bedre enn mat du har dyrket frem selv.