Ginkgo biloba

Ginkgo biloba - verdens eldste tre

1. Mai, 2022
Kategori
Stelletips Inspirasjon Sommer

Ginkgo biloba, også kalt tempeltre, er et vakkert tre med spesielt vakre blader. Treet har eksistert på jorda i over 200 millioner år, og har dermed bevist at det er i stand til å overleve svingninger klima og konkurranse fra andre arter.

Ginkgo biloba er antatt å være den planten som har eksistert lengst tid på jorden. Det er funnet fossiler av bladavtrykk som er 230 millioner år gamle. Det kan bli 40 meter høyt og det fins eksemplarer som er 3 500 år gamle.

Ginkgo biloba treet har lenge vært dyrket som et hellig tre i Kina og Japan, men var opprinnelig viltvoksende i Guizhou provinsen i Kina. Det ble dyrket ved templene på grunn av sine antatt hellige egenskaper, derav det norske navnet Tempeltre.

Ginkgo bilobas overlevelsesevne viste nye sider etter at atombombene falt i Hiroshima. Bare 1-2 km unna eksplosjonsstedet overlevde Ginkgo-treet, der alt annet liv var utslettet i flere titalls kilometers radius.

Ginkgo biloba tempeltre

Ginkgo biloba med sine vakre blader.

Slik steller du Ginkgo biloba (tempeltre)

Gingko biloba er et løvfellende tre som mister bladene sine på høsten.

  • Vanning: Det må holdes jevnt fuktig på sommeren.
  • Plassering: På sommeren vil Ginko biloba helst stå ute. Treet liker å stå lyst, men skjermet fra for den mest stekende solen. Ettermiddagssol er helt perfekt.
  • Overvintring inne: Har du plantet Ginkgo i en krukke, bør den tas med inn når nattefrosten kommer. Sett den gjerne kjølig og frostfritt gjennom vinteren.
  • Ginkgo biloba kan overvintre i lune strøk hvis det plantes i bakken. Den første vinteren kan være kritisk, så dekk gjerne til litt ekstra, og gi planten en lun plassering.
Ginkgo biloba - tempeltre

Brukes som naturmedisin

Kinesiske medisinske skrifter som er 5 000 år gamle omtales Ginko som en viktig medisinsk urt, og mye forskning er også gjort i moderne tid på denne spesielle planten. Det finnes en rekke legemidler med Ginko, og blant annet skal den være bra for hukommelsen.

Vi tror du også vil like dette