pyntet juletre

Juletre som drysser: Slik får du det til å vare

2. Desember, 2023
Kategori
Stelletips Jul

Lurer du på hva du kan gjøre for å unngå at juletreet drysser? Vi gir deg enkle tips til hvordan du steller juletrær.

Julekvelden nærmer seg med stormskritt og mange av oss skal snart ut å kjøpe juletre. Så kommer det årlige spørsmålet; hva slags tre skal jeg kjøpe og hva skal jeg gjøre for å unngå at treet drysser allerede etter noen få dager? Nedenfor gir vi deg enkle tips som gjør at du kanskje slipper å finne barnåler i stua til langt ute på våren.

Edelgran er en av de mest solgte juletrærne

Edelgran er en av de mest solgte juletrærne.

7 enkle tips for å unngå at juletreet drysser:

  1. La juletreet stå så kjølig som mulig (helst ute) inntil et par dager før det skal inn i stua.
  2. Et par døgn før det inntar stua bør du sette det til avklimatisering i en garasje, kjeller etc så slipper alle treets livsfunksjoner å sjokkvåkne opp av dvalen direkte fra vinter til en varm stue. Et slikt sjokk vil kunne få treet til å sture litt og begynne å drysse.
  3. Sag av noen cm nederst på stammen så en ny frisk snittflate lett kan trekke til seg vann.
  4. Skyll gjerne også over med vann opp til 70 grader, det åpner ledningsvevet i stammen og unngår at kvaen størkner og tetter det igjen. Kvaen kan blokkere vannopptaket.
  5. Kjøp en juletrefot som rommer godt med vann. Et stort tre i tørr varm stueluft krever mye vann, mye mer enn de fleste tror. Får ikke treet rikelig med vann vil det drysse.
  6. Hold treet unna varmekilder som for eksempel varmeovn eller peis, for varme forhold kan få det til å drysse raskere.
  7. Husk å etterfylle vann i juletrefoten etter hvert som juledagene går.

Synes du dette hørtes komplisert ut, så er kanskje juletre i potte noe for deg. Les mer lenger ned.

Hvilket juletre skal jeg velge?

Det finnes mange varianter å velge i, alt fra vanlig grantre og furutrær til diverse edelgranvarianter. Noen juletrevarianter drysser mer enn andre – du får i grunnen det du betaler for. Vanlig grantre drysser nok mest, og er ofte den rimeligste varianten. På edelgran har barnålene bedre feste, og trærne drysser derfor mindre. En del av edelgranene har imidlertid ganske gråblått bar, og ser ikke like grønne og friske ut som grantrær. Normannsgranen går nok av med seieren med tittelen «du grønne glitrende tre». Normannsgran har en kombinasjon av greiner som holder godt på barnålene og har et mykt, grønt og blankt bar som tiltaler mange av oss.

Normannsgran i kurv

Normannsgran har en lubben og fin fasong, og er like fin inne i stuen som ute ved inngangsdøren.

Velg et juletre i potte

Dersom du ikke har plass til et stort tradisjonelt juletre finnes det flere mindre alternativer du kan bruke. Juletre med potte er et alternativ som mange har begynt å sette pris på. De finnes i flere forskjellige størrelser, og du kan bruke de både ute og inne. De vanligste variantene er Normannsgran, kjeglegran, sedertre og stuegran. Når treet får beholde rota så holder treet mye bedre på barnålene og drysser mindre. Men treet trenger fortsatt mye vann.

Juletre i potte

Det finnes mange forskjellige størrelser og varianter av juletre i potte.

Små grønne juletrær

Har du liten plass til et stort juletre i stuen, passer det kanskje med en liten vintergrønn stuegran, kjeglegran, einer eller squarrosa. De vil klare seg fint gjennom hele vinteren, og kan settes ut på terrassen når sommeren kommer. I jula er den fin å pynte med lyslenke og kanskje litt julepynt.

Stuegran er en trendy juleplante

Stuegran og squarrosa er fine alternativer for deg som ikke har plass til et stort juletre.

Vi anbefaler å lese