Petunia  Carillion Million Bells

Petunia - slik lykkes du

10. April, 2024
Kategori
Stelletips Sommer Hagestell

Petunia er en av de mest populære sommerblomstene vi har. Den blomstrer svært rikt med sine vakre trompetformede blomster og kommer i utallige fargevarianter. Den består av flere slekter hvor Surfina og Carillion kanskje er de mest vanlige.

Petunia finnes i utrolig mange vakre farger og varianter. De moderne sortene du får kjøpt i butikken, er alle hybrider og krysninger av forskjellige arter. Men grovt sett kan vi dele de inn i to varianter; storblomstret Petunia og småblomstret Petunia.

Petunia Surfina ampel

Surfina er en super ampelplante og vokser seg større og større gjennom sommeren.

1. Storblomstret Petunia - Surfina

Storblomstret Petunia, også kalt Surfina eller superpetunia, er en meget populær sommerblomst som blomstrer svært rikt med store trompetformede blomster i store mengder. De mest populære fargene er rosa og lilla, men også hvitt, rødt og fersken er populære. Petunia har en litt hengende vekst, den er derfor fantastisk i hengende ampler og i høye potter, der den legger seg pent utover pottekanter. Bladene og blomstene er lodne og litt klebrige. Vanner du petuniaen rikelig og plukker bort visne blomster iblant, vil denne blomstre vakkert gjennom hele sommeren.

2. Småblomstret Petunia – Carillion og Million Bells 

Carillion og Million Bells er de mest vanlige småblomstrede Petuniaene. De er nært beslektet med Petunia, og har fått sin egen slekt: Calibrachoa.

Carillion og Million Bells blomstrer utrolig og kommer i utallige fargevarianter. Carillion har mindre blomster, og ikke det klissete bladverket som Surfina. Carillion har en litt hengende vekst, den er derfor fantastisk i hengende ampler og i høye potter, der den legger seg pent utover pottekanter. Og det beste av alt; du trenger ikke å knipe av blomstene på Carillion når de visner, det ordner den selv. Carillion finnes også med doble blomster, men disse blomstene er litt mer følsomme overfor regnvær og bør knipes av når de visner.

Carillion ampel

Nydelig Carillion ampel

Slik steller du Petunia

  • Plant i store potter: Petunia er kraftigvoksende og har en enorm vekst på kort tid. Det er derfor lurt å plante Petunia i store potter som rommer så mye jord at plantenes røtter har nok plass til å vokse, samtidig som de skal kunne forsyne planten med vann og næring.
  • Vanning: Husk å vanne ofte, gjerne hver dag hvis den står midt i solsteken.
  • Gjødsling: Gi den gjødsel ca. hver 14. dag. Petunia har en enorm vekst på kort tid, noe som krever mye næring.
  • Knipe blomster: På Surfina (storblomstret Petunia) er det viktig å knipe av gamle og visne blomster for å fremme ny blomstring. For Carillion (småblomstret Petunia) er det ikke nødvendig å knipe av blomstene, da de ikke danner like store og energikrevende blomsteranlegg som på Surfina.

Tips!

Det er ikke nødvendig å knipe av blomstene på Carillion/Million Bells når de visner, det ordner den selv.

Carillion i ampel

Få frodige krukker på 1-2-3

Petuna er svært godt egnet i ampler pga. sin frodige og litt hengende vekst. Ampler er ofte større og frodigere enn de vanlige sommerblomstene i potte. Ønsker du raskt å få det til å bugne av sommerblomster allerede tidlig på sommeren, kan du plante Petunia-ampler rett i krukkene. Så bugner det av blomsterflor fra første sekund.

Carillion småblomstret petunia
Carillion småblomstret petunia
Carillion småblomstret petunia

Bestill sommerblomster på nett