sommerblomster

Sommerblomster som tåler sterk sol

30. Mai, 2024
Kategori
Stelletips Sommer

Har du en uteplass med mye sol? Da er det lurt å velge sommerblomster som tåler sterk sol. Her er en oversikt over sommerblomster som trives i full sol.

Om sommeren er det ekstra hyggelig å pynte uteplassen med vakre sommerblomster og planter. Vi drømmer om en terrasse som bugner av sommerblomster hvor vi kan nyte solfylte dager og lange varme sommerkvelder. De fleste sommerblomster blomstrer mest om de får stå i solen, men noen planter tåler den sterke solen bedre enn andre.

Sol viktig for blomstringen

De fleste sommerblomster setter flere blomsterknoppene jo mer solrik plassering du gir dem. Men noen planter er ekstreme solelskere, og floret blir ekstra rikt hvis du sørger for at de får full sol hele dagen. For jo mer sol, jo flere blomsterknopper produserer planten, og jo rikere blomstring får du.

Planter med sitt opphav fra middelhavet som f.eks. lavendel og maregeritt trives aller best i full sol og blomstrer rikest der. 

Carillion sommermiks

Carillion er en vakker fargeklatt som blomstrer rikt gjennom sommeren.

Spanks margeritt

Spansk margeritt trives best om den får stå i solen.

Plant sommerblomstene i store krukker

Sommerblomster er kraftigvoksende og har en enorm vekst på kort tid. Det er derfor lurt å plante sommerblomstene i store krukker eller potter som rommer så mye jord at plantenes røtter har nok plass til å vokse, samtidig som de skal kunne forsyne planten med vann og næring. I store potter og krukker holder jorden bedre på fuktigheten, og du slipper å vanne så ofte.

Blomster som er plantet i bakken vil også greie seg bedre enn planter i krukker. I blomsterbed er stauder et veldig enkelt og godt alternativ, og du kan ha glede av blomstene år etter år.

Husk å vanne nok

En vanlig årsak til at mange mislykkes med sommerblomstene er fordi de ikke vanner dem nok. De fleste sommerblomstene trenger jevnt med vann, ikke store skippertak i ny og ne. Det kan derfor være lurt å velge planter som tåler å tørke litt.

Sommerblomster som tåler full sol

Hva skjer egentlig med planter i solen?

Får plantene mindre sol, tenker planten at den må spare litt på energien til bedre tider, derfor produseres både færre, og kanskje mindre blomster. Å produsere blomster krever masse energi fra planten, og den går derfor i sparemodus når forholdene ikke er optimale. Du har kanskje sett at sommerblomstene blomstrer mye mindre utover høsten. Det er fordi dagene er kortere og solen mindre intens, og det bærer en rekke sommerblomster preg av utover høsten.

Det er selve frøproduksjonen i planten som er energisluket. For spesielt potteroser og margeritt, er det derfor smart å avbryte denne prosessen, når blomster visner. Knip av visne blomster, og avbryt dette energisluket, så planten kan bruke energi på å produsere flere nye blomsterknopper isteden.

5 enkle tips for å lykke med sommerblomstene

  1. Plant sommerblomster i store potter: Sommerblomster bør plantes i store krukker eller ned i jorda i hagen. Jo mer jord, jo lenger greier plantene seg selv. Røttene vil også få større plass til å vokse seg store og sterke.
  2. Husk å vanne nok: En vanlig årsak til at mange mislykkes med sommerblomstene er fordi de ikke vanner dem nok. De fleste sommerblomstene trenger jevnt med vann, ikke store skippertak i ny og ne. Det kan derfor være lurt å velge planter som tåler å tørke litt. 
  3. Gjødsle jevnlig: Sommerblomster skal vokse seg store og frodige i løpet av sommersesongen. Derfor trenger de gjødsel jevnlig (ca. hver 14. dag).
  4. Husk å knipe av visne blomster: Kniper du av visne blomster vil det komme stadig flere nye blomster.
  5. Bruk ferievanner: Vi har utviklet en egen ferievanner som sørger for at blomstene klarer seg alene hjemme noen dager i sommerferien. 

Bestill sommerblomster

Vi anbefaler å lese