Dropper plastbasert glitter for miljøets skyld

Dropper plastbasert glitter for miljøets skyld

31. Oktober, 2023

For mange er blomster og julepynt et viktig element for å skape den rette julestemningen. Dessverre er det slik at mange juleprodukter inneholder mikroplast, blant annet i form av glitter, snø eller maling som ender i jorda og i havet. Derfor har vi i Mester Grønn fjernet produkter med mikroplast.

Av miljøhensyn besluttet vi for flere år siden å fjerne glitter og dekorsnø med mikroplast fra alle våre produkter. Vi bruker derfor glitter som er nedbrytbar og helt uten mikroplast. Så julepynten og juleblomstene våre får derfor skinne i kraft av seg selv, helt uten mikroplast denne julen.

Julestjerne uten glitter

Våre juleblomster er uten plastbasert glitter og får skinne i kraft av seg selv.

Fjernet produkter med mikroplast

Vi har et mål om å sette så lite fotavtrykk i naturen som mulig. Vi har derfor besluttet å fjerne glitter og dekorsnø med mikroplast fra våre produkter.

  • Ingen av våre blomster er pyntet med glitter.
  • Vi har fjernet glitter og dekorsnø som inneholder mikroplast fra alle blomster og planter.
  • Våre julegrupper pyntes først og fremst med naturlig pynt.
  • Julekuler og voksede svibler som glitrer er dekket av små glassbiter som gir samme glinsende effekt som glitter. Glassbitene er laget av sand. De vil slipes ned og synke til bunns hvis de kommer i naturen, og gir ingen skadelig effekt på naturen.
Julekuler
Voksede svibler

Julekuler og voksede svibler som glitrer er dekket av små glassbiter som gir samme glinsende effekt som glitter, men er helt uten mikroplast.

Hvorfor er mikroplast på planter et problem?

  • Glitter på planter har lett for å havne i naturen fordi planter ofte ender sitt liv i matavfallet. Matavfall brukes blant annet til å lage jord eller det kan brennes. Når matavfallet brukes til å lage kompostjord vil jorden inneholde mikroplast som spres videre ut i naturen.
  • Mye mikroplast ender i naturen via vaskevannet når vi vasker gulvet. Mikroplast tas opp av de fleste organismer, og ved siden av mekanisk skade som kvelning kan mikroplast bidra til å spre miljø- og helsefarlige stoffer som finnes i plasten.
  • Kommunene har ulike retningslinjer på hvordan blomster og planter skal kastes. Noen steder skal de kastes i matavfallet og andre i restavfallet. Blomster som er dekorert med glitter, snø eller maling bør alltid kastes sammen med restavfall.
Frostet vintergrønn busk

Imitasjon av snø som f.eks. disse frostede vintergrønne buskene inneholder også mikroplast, og er tatt helt ut av sortimentet.

Hva er mikroplast?

Mikroplast er plast som er mindre enn 5 mm. Mikroplast oppstår når plastgjenstander smuldrer opp i mindre biter, men kan også være fremstilt som tilsetningsstoff i forbruksprodukter.

  • Primær mikroplast (Microbeads): Små plastpartikler som blir produsert i denne størrelsen, for eksempel glitter.
  • Sekundær mikroplast er plastbiter som oppstår når større plastdeler smuldrer opp pga. UV stråling, mekaniske krefter, vind og vann. For eksempel plastemballasje.

Kilde: Fra Miljøfyrtårn

Vi tror du også vil like å lese