Stelletips på bladbete, grønnkål og kål

Dyrk egen grønnkål, bladbete og sommerkål

Grønnkål, bladbete og sommerkål er grønnsaker som nærmest strutter av sunnhet. Med våre grønnsaksplanter er det lett og lykkes, og så slipper du å så frø selv.

Slik dyrker du grønnsaker


Bladbete

Bladbeten "Rainbow Chard" er en nydelig grønnsak med vakre farger på stenglene. Både bladene og stenglene kan spises. De unge bladene er smakfulle i en frisk salat eller wok og stenglene kan brukes på samme måte som stangselleri.

En stor fordel er at bladbete er en robust og sterk grønnsaksplante som egner seg utmerket for norske forhold.

Slik lykkes du med bladbete

  • Dekk de små plantene med fiberduk i starten av sesongen for å unngå frostskader og for å sikre en god start på vekstsesongen.
  • Bladbete liker å ha det godt og varmt så en lun og solrik plassering er å foretrekke. Det gir rask vekst og flott fargeutvikling på bladene.
  • Plant bladbete i en stor potte med næringsrik jord eller på en hageflekk med god jord. Det gjør at du ikke trenger å vanne så ofte og røttene får nok plass til å utvikle seg på.
  • Hold jorden jevnt fuktig. Bladbete bør ikke tørke ut, men pass også på at det er god drenering i bunnen av potten slik at overskytende vann renner ut.
  • Gjødsle gjerne med organisk næring 1-3 ganger per sesong.
  • Du kan plukke bladbete kontinuerlig gjennom sesongen. Start med å høste de ytterste bladene når de har ønsket størrelse.
Bladbete

Bladbete er en robust og sterk grønnsaksplante, og du kan spise både bladet og stengelen.

Grønnkål

Grønnkål er proppfull av næringsstoffer og antakelig noe av det sunneste du kan spise. Grønnkål egner seg utmerket i wok, smoothies, supper, de kan smørdampes og du kan lage sunne chips av dem i ovnen. Grønnkål er enkel å dyrke og trives godt i vårt norske klima.

Slik lykkes du med grønnkål

  • Dekk de små plantene med vekstduk i starten av sesongen for å unngå frostskader og for å sikre en god start på vekstsesongen.
  • Grønnkål liker å ha det godt og varmt så en lun og solrik plassering er å foretrekke.
  • Plant grønnkål i en ekstra stor potte med næringsrik jord eller på en hageflekk med god jord. Det gjør at du ikke trenger å vanne så ofte og røttene får nok plass til å utvikle seg på.
  • Hold jorden jevnt fuktig slik at jorden ikke tørker ut, men pass på at det er god drenering i bunnen av potten slik at overskytende vann renner ut.
  • Gjødsle gjerne litt før du planter og 2-3 ganger i løpet av sesongen med organisk næring.
  • Høst bladene nedenifra før de blir for store og trevlete. Da er smaken best.

Slik lager du grønnkålchips

  • Forvarm ovnen til 175 grader.
  • Vask og tørk grønnkålen. Riv kålbladene av stilken og del dem i passe biter.
  • Ha alt i en bolle sammen med olje og salt.
  • Kle et stekebrett med bakepapir. Spre grønnkålen jevnt utover på platen, slik at du har kun ett lag.
  • Stekes i 8-10 minutter. Ta dem ut når de begynner å bli gylne.
Grønnkål

Grønnkål er proppfull av næringsstoffer og enkel å dyrke frem.

Sommerkål

Sommerkål er fantastisk tilbehør til sommermaten. Den smaker helt nydelig smørdampet. Gleden og smaken er helt spesiell når du den kommer nyhøstet fra egen hage eller uteplass. Den har en nydelig rosettformet vekst med en delikat grønn farge.

Slik lykkes du med sommerkål

  • Dekk de små plantene med vekstduk i starten av sesongen for å unngå frostskader og for å sikre en god start på vekstsesongen. Det beskytter også mot uønskede skadedyr.
  • Sommerkål trives på en solrik plassering. Det gir hurtigere vekst og en fin frisk grønnfarge.
  • Plant sommerkål i en stor potte med næringsrik jord eller på en hageflekk med god jord. Det gjør at du ikke trenger å vanne så ofte og røttene får nok plass til å utvikle seg på.
  • Hold jorden jevnt fuktig slik at jorden ikke tørker ut, men pass på at det er god drenering i bunnen av potten slik at overskytende vann renner ut.
  • Sommerkål vil ha mye næring. Pass derfor på å gjødsle hver måned med organisk næring.
Sommerkål

6 pk. med sommerkål som kan plantes rett i krukkene.

Vi tror du også vil like