julerose er en vakker og hardfør juleblomst

Julerose – vakker og hardfør juleblomst

Helleborus, også kalt Julerose, har blitt spesielt populær som juleblomst de siste årene på grunn av sin vakre og rike blomstring. I tillegg er den en liten tøffing og tåler å stå ute selv om det blir noen minusgrader.

Julerose, (Helleborus) er egentlig en staude som overvintrer i hagen. Men den har blitt spesielt populær som juleblomst innendørs de siste årene. Siden den tåler noen minusgrader, er den også fin å pynte med utenfor døren. Helleborus Verboom Beauty er spesielt holdbar innendørs, sammenliknet med øvrige sorter som har blad. Den blomstrer svært rikt og lenge og er nydelig å pynte med til jul.

Helleborus julerose
Helleborus julerose

Helleborus 'Verboom Beauty' gir et rent og delikat uttrykk.

Julerose tåler noen kuldegrader

Julerose har en frodig og lang blomstring så lenge den plasseres lyst og ikke for varmt. Det spesielle med julerose er at den tåler å bli satt ut selv om det er 5-6 minusgrader. Den egner seg derfor strålende utenfor døren til jul.

Helleborus julerose
Helleborus julerose

Pynt utenfor inngangsdøren med juleroser.

Helleborus Verboom Beauty har blitt trendy og populær

Pynt julerosen med kongler og lyslenke til jul.

Plant julerose ute til våren

Julerose er egentlig en eviggrønn staude fra middelhavsområdet og Øst-Asia. Etter blomstring kan planten settes lyst og svalt, men beskyttet mot frost. Når våren kommer kan julerosen settes ut i hagen på en plass med slitt skygge og næringsrik jord. Det tar noen år før en julerose blomstrer etter omplanting, og den bør derfor plantes et sted hvor den får stå i fred lenge. Når julerosen vokser ute titter blomstene gjerne opp av snøen så snart solen begynner å tine opp jorden. Den har kraftig, grønt bladverk hele sesongen.

Helleborus julerose
Helleborus julerose

Julerose tåler 5-6 minusgrader og egner seg derfor strålende utenfor døren til jul.

Finnes i mange varianter

Både før og etter jul finnes det masse flotte varianter av helleborus i forskjellige fargenyanser. En av de mest populære julerosene vi i Mester Grønn selger er «Verboom Beauty». Det er en helt spesiell variant uten blader, som blomstrer svært rikt og lenge. Planten har en yndig blomst, som kan minne om hvitveis. De enkle blomstene er perfekt selskap til lekker julepynt. Til jul er det mest salg av de hvite variantene, men etter jul er det mange med rosa og lilla blomster som lyser opp i vintermørket.

Julerose kommer i ulike fargenyanser av hvitt og rosa

Julerose kommer i ulike fargenyanser av hvitt og rosa.

Historien bak Helleborus

Helleborus har fra gammelt av hatt flere bruksområder. Oldtidens største lege, Hippokrates, brukte den som en rensende og vanndrivende urt og i dag brukes den i moderne medisin til å behandle hjerte -og karsykdommer. Helleborus har også blitt brukt til heksekunst, og mens noen mente den kunne gjøre deg usynlig og beskytte dyr fra onde ånder, påsto andre at den kunne tilkalle demoner. I antikke Hellas ble blomsten kalt Orakelblomst fordi den ble brukt til å spå været i begynnelsen av hvert år. Helleborus ble til og med en gang brukt som biologisk våpen da hærskarer fra Athen erobret byen Kirrha etter å ha gjort innbyggerne svake og dårlige ved å blande helleborusrøtter i drikkevannet deres. Helleborus har fått navnet Julerose på grunn av legenden om en gjeter som skulle få se Jesusbarnet. Han fant ikke blomster å gi til barnet, og da han gråt bittert, sprang det vakre, hvite blomster frem hvor tårene falt – Juleroser.

vakker burgunderrosa helleborus
vakker hvit helleborus

Helleborus finnes i vakre farger som rosa og hvitt.

Bestill blomster på nett

Vi anbefaler å lese