Fairtrade julestjerne

Vis omtanke og velg Fairtrade julestjerne

5. September, 2022
Kategori
Jul

Alle våre julestjerner er Fairtrade-sertifiserte, så nå kan du pynte til jul med flotte Fairtrade-merkede julestjerner. Hver gang du velger Fairtrade bidrar du til at de ansatte ved blomsterplantasjene kan forbedre sine arbeids- og levekår.

Vår visjon er å skape glede i alle hjem. Det er en visjon vi prøver å leve opp til hver dag. Vi vil skape glede i ditt hjem, i våre hjem, og ikke minst i hjemmene til de som produserer blomster og varer for oss. Når man tenker på hvilken betydning blomsterproduksjon har for noen av verdens fattigste land, kan kjøp av blomster virkelig skape glede.

Rød julestjerne

Alle våre julestjerner er Fairtrade-sertifiserte.

Hvorfor kjøpe Fairtrade-merkede julestjerner?

Å kjøpe Fairtrade-merkede blomster er en enkel ting du og jeg kan gjøre som er med på å bekjempe verdens fattigdom. Velger du Fairtrade-merkede julestjerner er du med på å sikre tryggere arbeidsforhold og levelønn for blomsterarbeidere i Uganda.

Levelønn er en lønn som gjør det mulig for en familie å dekke sine grunnleggende behov. Det handler blant annet om nok næringsrik mat, husly, skolegang og medisiner. I mange land er den nasjonale minstelønnen ikke høy nok til å dekke dette. Mange arbeidere i Afrika får ikke utbetalt levelønn.

Når du kjøper en Fairtrade-merket julestjerne hos Mester Grønn, betaler Mester Grønn en ekstra pengesum inn i et levelønnsfond for arbeiderne ved Wagagai-farmen i Uganda.

Farmen Wagagai Ltd. har i mange år finansiert en rekke velferdstjenester for de ansatte, blant annet et helsesenter med 50 ansatte som behandler rundt 40 000 pasienter i året, gratis måltider for de ansatte og vaksinasjonsprogram for de ansattes barn.

Produksjon Fairtrade julestjerne

Produksjon av Fairtrade julestjerner.

Reisen til julestjernen

Alle julestjernene Mester Grønn selger denne julen er Fairtrade-sertifiserte. De Fairtrade-merkede julestjernene vi selger har levd mesteparten av sitt liv på en Fairtrade-sertifisert blomsterfarm i Uganda. På Wagagai Ltd. jobber ca. 1500 ansatte, de fleste av dem kvinner, med å dyrke frem julestjerner og andre planter som eksporteres til Europa. Det tar ca. 70 uker å dyrke frem en liten julestjerneplante, en såkalt stikling, som så sendes til Norge. Ved Andersen gartneri Råde i Østfold og Sørby gartneri i Vestfossen får plantene vokse i omtrent 20 uker til, før de er store nok til å sendes ut til butikken.

Blomsterbransjen skaper millioner av arbeidsplasser i Øst-Afrika. Fairtrade bidrar til at arbeidsplassene blir tryggere og bedre, og jobber for at bedre handelsbetingelser og lønninger skal gi både plantasjene og de ansatte muligheten til å bidra til utvikling og næringsutvikling i lokalsamfunnet. Det varme klimaet i Øst-Afrika er gunstig for dyrking av blomster. Flere vitenskapelige studier viser at det er mer klimavennlig å dyrke blomster i soloppvarmede drivhus i Øst-Afrika og så frakte dem til Europa, enn å dyrke blomstene i strømoppvarmede drivhus i Europa.

Produksjon Fairtrade julestjerner
Produksjon Fairtrade julestjerner

Produksjon av stiklinger ved Wagagai farmen i Uganda.

Eneste på det norske markedet

Mester Grønn er den første og eneste blomsterleverandøren i Norge som selger Fairtrade-merkede julestjerner. De Fairtrade-merkede julestjernene vi har i butikkene denne julen er engrenede, medium store og store julestjerner.

Se etter Fairtrade-merket neste gang du skal kjøpe blomster hos Mester Grønn.

– Hvert eneste kjøp bidrar!

Hvit julestjerne

De hvite julestjernene blir stadig mer populære.

Bestill blomster på nett

Vi tror du også vil like å lese