Begonia

Begonia - slik steller du den

21. Juli, 2023
Kategori
Stelletips

Begonia er en vakker og populær blomst som krever lite omsorg for å trives. Begonia er en omfattende slekt som består av flere hundre ulike arter.

Begonia er en av våre gamle klassikere. Begoniafamilien består av over 900 forskjellige arter, med julebegonia (juleglede), knollbegonia og sommerbegonia som de mest kjente variantene. En annen populær slektning er Kongebegonia, eller Begonia Rex som den heter på latin. Den har blitt spesielt populær de siste årene på grunn av sitt vakre bladverk.

Begonia

Begonia trives best med mye lys og høy luftfuktighet.

Hvordan steller du Begonia?

Begonia er en tropisk plante og trives best med mye lys og høy fuktighet.

  • Vanning: Begonia bør vannes godt, men kan tørkes lett mellom hver vanning. Den liker aller best å få vann på skåla, det vil si at den får trekke opp vann via røttene nedenfra. Da får planten sunnere røtter og finere bladverk. Dette kan du gjøre ved å fylle vann i bunnen av potteskjuleren og plassere den indre potta med Begoniaen oppi. Her suger røttene opp ønsket vannmengde. Etter omlag 20 minutter kan du sjekke om det er noe overflødig vann i bunn og eventuelt helle det ut. Sjekk ukentlig om jorden er tørr med fingrene og tilfør vann om potten kjennes lett når du løfter den. 
  • Lys: Den liker mye indirekte lys. På høst og vinter bør du plassere den så lyst som mulig og i sommerhalvåret beskyttes den mot direkte sol.
  • Plassering: Begonia står fint på de fleste steder i huset. Den tåler ikke tørr luft, og bør ikke stå rett ved en varmeovn, varmepumpe eller lignende.
  • Temperatur: Trives ikke under 15 grader.
  • Gjødsel: Gi den næring 1-3 ganger i måneden i vekstsesongen fra mars-september. I vinterhalvåret trenger den ikke ekstra næring.
Rosa begonia

Vakker rosa Begonia Christine.

Begonia

Til jul selger vi Begonia med vakre røde blomster.

Juleglede - en gammel klassisk juleblomst

Juleglede, eller Julebegonia, har lange tradisjoner i Norge og er en av de første juleblomstene våre. Juleglede er en hybrid mellom to arter i Begoniafamilien (Begonia socotrana og Begonia dregei). Juleglede blomstrer rikt med rosa eller hvite blomster.

Juleglede begonia
Kongebegonia

Begonia Rex har blitt spesielt populær de siste årene på grunn av sitt vakre bladverk.

Begonia Rex med fantastisk bladverk

Begonia Rex, eller Kongebegonia som den også kalles, er en fantastisk plante. Den er kjent for sitt unike og fargespraktende bladverk. Kongenavnet har den fått på grunn av de spesielt fargerike og dekorative bladene.

Bestill stueblomster på nett

Vi tror du også vil like dette