narciss og viola til våren

Disse blomstene tåler noen kuldegrader

Våren er i anmarsj og det nærmer seg påske. Da er det ekstra hyggelig å gjøre det fint rundt oss. Hva med å plante vårblomster i krukkene dine? Vi forteller deg hvilke vårblomster som tåler noen kuldegrader.

Det er vår i luften og det klør i fingrene etter å pynte opp ute i krukker og kar etter en lang vinter. Ingenting er hyggeligere enn en blomstrende velkomst ved inngangspartiet. Men pass på – nattefrosten har ennå ikke sluppet taket, så det er viktig å velge blomster som tåler noen kuldegrader.Disse vårblomstene tåler noen kuldegrader:


Vårblomster som tåler noen kuldegrader

Violaløkblomster, tusenfryd, juleroser (Hellborus) og vårlyng er noen tøffinger og er de eneste blomstene som tåler noen kuldegrader. Plantene tåler godt vårens skiftende temperatur, til og med ned til -5°C, avhengig av hvor godt de er herdet. Å være herdet innebærer hvor lenge de har fått stå ute i lav temperatur i forkant.

viola og narciss er vårblomster

Narciss er blant de tidligste plantene vi kan sette ut om våren.

Plant vårblomster i krukker

Det kan være lurt å plante vårblomstene i krukker som det er lett å flytte på. Ved ekstra kalde netter eller kuldeperioder kan krukken bæres inn eller settes mot en lunere vegg. Du kan også dekke blomstene med et tynt fleecepledd eller et håndkle. Selv om plantene kan virke litt slått ut etter en frostnatt eller to, vil de snart reise seg igjen. Blir det frostnetter over en lengre periode, setter plantene stor pris på å få lov til å komme inn til et lunt sted for å varme seg litt.

Viola
Narciss

Viola og narciss er blant de tidligste plantene vi kan sette ut om våren.

Påskeliljer

Narciss, eller påskeliljer som de fleste kaller dem, er veldig populære på vårsesongen og finnes både som løkplanter og i bunt. Narciss er blant de tidligste plantene vi kan sette ut på våren, og tåler noen kuldegrader. Narciss-løkene er robuste, og trives både i sol og noe skygge. Etter avblomstring kan plantene få visne ned. Når telen i bakken har gått kan de plantes ut. Da kan de gi vårglede i mange år fremover.

Påskeliljer i kurv
påskeliljer i kurv

Påskeliljer er flerårig og kan blomstre år etter år.

Viola

Stemorplantene, eller Viola, tåler godt vårens skiftende temperatur, til og med ned til -5°C. Men plantene tåler ikke uttørking, så det er viktig med jevnlig vanning. Legg gjerne litt lagtidsgjødsel i krukkene så kanskje de blomstrer helt til sommerblomstene er klare for utplanting.

viola tåler noen kuldegrader

Viola er en tøff liten blomst som tåler noen kuldegrader.

Vårlyng

Vårlyng (Erica carnea) er veldig hardfør og trives best ute. Den tåler frost, og kan stå ute fra tidlig på våren. Utseende på knoppene kan se litt brunere ut, siden knoppene settes på høsten og har overvintret. Så fort den begynner å springe ut om våren blir den frisk og rosa i fargen. Lyng må holdes fuktig hele tiden, og den trenger ikke gjødsel mens den blomstrer.

Vårlyng

Vårlyng er vakker å pynte med på trappen når våren kommer.

Helleborus

Nå på våren får du kjøpt store flotte Helleborus-varianter, gjerne i ulike rosa fargesjatteringer. Kjøpte du juleroser (Helleborus) til jul kan disse nå settes ut i krukker på trappen eller terrassen. I hagen kan Helleborus settes på en plass med litt skygge og næringsrik jord.

helleborus trives godt i krukke utenfor inngangsdøren

Helleborus, eller julerose, trives godt i krukke utenfor inngangsdøren.

Tusenfryd

Tusenfryd er en liten, yndig flerårig plante som kan være flott i ytterkanten av en krukkebeplantning. Tusenfryd er en enkel plante som ikke trenger mye stell, men hvis du omplanter og deler planten årlig, vil du få en mer frodig og herdig plante.

Tusenfryd
Tusenfryd

Tusenfryd med sine yndige små blomster.

Krokus og perleblomst

Løkblomstene krokus og perleblomst (muscari) er noen av de første blomstene som titter opp av jorden når våren kommer. Har du ikke plantet de i jorden før vinteren kom, får du også kjøpt de som potteplante nå på vinteren. Disse tåler litt frost, men det er lurt å sette de ut når det ikke er så kaldt slik at de får herdet seg og vent seg til lave temperaturer.

krokus og perleblomst er sikre vårtegn
krokus og perleblomst er sikre vårtegn

Krokus og perleblomst (muscari) er sikre vårtegn.

Vi anbefaler å lese