Inspirasjon balkong

Inspirasjon til en koselig og frodig balkong

3. Juni, 2024
Kategori
Stelletips Inspirasjon Sommer

Drømmer du om å nyte lange deilige sommerkvelder på balkongen din? Med litt kreativitet og omtanke kan du forvandle den lille plassen til et koselig fristed.

Å ha en liten balkong betyr ikke at du ikke kan nyte den. Husk at det viktigste er at balkongen din føles som et sted hvor du kan slappe av og nyte. Med litt planlegging og kreativitet kan selv den minste balkong bli et koselig fristed. 

Fyll balkongen med blomster og planter

Sommerblomster og andre uteplanter er en fantastisk måte å bringe liv og farge til balkongen din. Velg planter som trives i potter og som passer til klimaet der du bor. Hengende planter som f.eks. eføy eller sukkulenter som f.eks. ildtopp kan være gode valg. Du kan også vurdere urter som timian, mynte eller rosmarin, som ikke bare ser bra ut, men også kan brukes i matlagingen.

Blomster på balkongen

Skap en romantisk sommeridyll på balkongen med fargerike sommerblomster i kuver.

koselig balkong

Nyt lange deilige sommerkvelden på balkongen.

Pynt balkongen med puter og pledd

For å skape en lun og koselige stemning er det fint å pynte med puter, pledd og tepper. Puter kan gjøre balkongen din ekstra komfortabel. Velg puter i lyse farger eller med morsomme mønstre for å gi plassen din personlighet. Du kan også vurdere å få puter laget av værbestandig materiale, slik at de kan tåle litt regnvær.

Et koselig pledd er perfekt for kjølige kvelder. Draper det over stolene dine eller oppbevar det i en kurv i nærheten, så har du det alltid tilgjengelig når temperaturen synker. Velg et pledd i en farge som komplementerer putene dine for å skape et helhetlig utseende.

Dekk betonggulv eller fliser med tepper for å gjøre det lunere.

Frilandskrysantemum

Nydelig frilandskrysantemum blomstrer vakkert på sensommeren.

Blomster på balkong

Sett blomstene i små grupper på balkongen.

10 tips for å lykkes med planter på balkongen

  1. Velg store utepotter: Plant blomster og planter i store rause utepotter. Det gjør at du ikke trenger å vanne så ofte. I tillegg er det enklere å få plantene til å overleve til neste år når røttene får mer beskyttelse av mye jord (de fryser ikke så mye). Husk at pottene alltid bør ha hull i bunnen, så overskuddsvann dreneres ut.  
  2. Vanning: Vann om kvelden eller tidlig om morgenen. Midt på dagen fordamper vannet mens man vanner. Pass på at du vanner hele jorden.
  3. Tilfør næring: Gi plantene næring i form av gjødsel med jevne mellomrom i sommerhalvåret.
  4. Bruk høyden: Har du liten plass på balkongen så gjelder det å utnytte plassen godt. Sett blomster og planter på bordet, på en pidestall, i en hylle eller heng de opp i en ampel. Samle plantene i små grupper, gjerne i forskjellig høyde for å skape mer romfølelse. En balkong kan bli ekstra hyggelig med klatreplanter eller et lite tre.
  5. Lag plantvegg: Sett gjerne opp espalier hvor klatreplanter kan vokse seg oppover. Her kan du også feste lyslenker for å skape herlig kveldsstemning.
  6. Mye eller lite sol: Velg planter etter hvor mye sol du har på balkongen. Har du mye sol så er f.eks. lavendel, margeritt, Carillion, ildtopp og andre sukkulenter gode alternativer. Har du lite sol kan pelargonia, hortensia og sommergrønne planter fungere svært godt.
  7. Dyrk selv: Dyrk urter, bær og grønnsaker som du kan nyte i matlagingen. Jordbærplanter, tomatplanter og urter som timian og rosmarin er gode valg.
  8. Velg flerårige planter: Planter du busker, klatreplanter, trær og stauder, kan de komme igjen år etter år. Det gjør at du ikke trenger å kjøpe nye ettårige sommerblomster hvert år, og du sparer penger.
  9. Unngå at plantene fryser: Velg planter med høyere herdighetsgrad hvis du ønsker å overvintre plantene ute på balkongen sammenlignet med om du skulle hatt de i hagen. For eksempel er Oslo H3, mens Bergen og Stavanger er H1. Velg derfor planter merket H4 i Oslo og H2 i Bergen og Stavanger. Flerårige planter er ofte merket med klimasone.
  10. Velg frostsikre potter: Kjøp frostsikre potter og sett dem litt opp fra gulvet gjennom vinteren. Da fryser ikke hullet i bunnen, og vannet kan renne fritt ut. Bruk små plankebiter eller kjøp krukkeføtter.
Lettstelte planter på balkongen

Sukkulenter og kaktus er lettstelte planter å ha på balkongen, spesielt hvis du har en solfylt balkong..

inspirasjon balkong

Skap en hyggelig krok med en god stol pyntet med puter og pledd, omgitt av planter.

Planter på balkongen

Pynt balkongen med lettstelte planter som f.eks. palmer, ildtopp og grønne planter.

Pynt balkongen med lys og lykter

Belysning er et viktig element for å skape en koselig atmosfære på balkongen din. Her er noen ideer:

Solcelledrevne lys: Disse er et flott, miljøvennlig alternativ som ikke krever tilgang til et strømuttak. Du kan velge mellom forskjellige stiler, som lanterner eller lyskjeder, for å passe til din personlige smak.

Lyskjeder: Lyskjeder gir en umiddelbar følelse av varme og hygge. Draper dem rundt rekkverket på balkongen eller heng de i espalier mot veggen for en stjerneklar effekt. En kvist med trollhassel satt i en a utepottene kan også være oppheng for lyslenker.

Lykter: Lykter med stearinlys kan gi en myk, flimrende belysning som er perfekt for avslappende kvelder. Velg lykter i forskjellige størrelser og stiler for å skape en personlig stil.

LED-lys: LED-lys er energieffektive og kommer i en rekke farger. Du kan bruke dem til å fremheve bestemte områder av balkongen din, som en favorittplante eller et kunstverk.

Husk at sikkerhet er viktig når det gjelder belysning. Sørg for at alle lysene er sikre og at ledninger ikke utgjør en snublefare. God belysning vil virkelig gjøre balkongen din til et magisk sted å være, både dag og natt.

Lykke til med dekoreringen!

Bestill blomster og planter