julestjerne

Den norske julestjernen som erobret verden

7. Oktober, 2023
Kategori
Jul

Julestjerne er en av julens flotteste tradisjoner. Ingen annen blomst er så tett knyttet til julen som nettopp julestjernen. Det er vel derfor den også er Norges mest populære potteplante. Men visste du at den julestjernen vi kjenner i dag ble skapt i et gartneri i Lier på 60-tallet?

Den julestjernen vi pynter hjemmene våre med i disse juletider ble opprinnelig skapt av gartner Thormod Hegg i Lier i 1967. Han oppkalte julestjernen etter barnebarnet sitt og den fikk navnet «Annette Hegg». Det var en nyhet som åpnet veien for at julestjernen skulle komme til å bli den mest populære juleblomsten, ikke bare i Norge, men i hele verden.

julestjerne

Julestjerne er Norges desidert mest populære juleblomst.

Skapt i et gartneri i Lier

Thormod Hegg hadde drevet veksthusgartneri i Lier fra rundt 1920. Da de første julestjernene kom til Norge på 1930-tallet skjedde all formering av plantene i Danmark. Det var Thormod Hegg som tok opp formering av julestjerner i Norge. Med hans nysgjerrighet og kunnskap om formering og foredling, begynte han snart med foredling av julestjerner. Under studietiden hadde han praksis hos en tysk gartner, der fikk han ideen med å gjøre den mexikanske planten om til en norsk stueplante. På den tiden var julestjerne en liten kultur for de spesielt interesserte. Plantene vokste i hovedsak rett opp, og ble altfor lange til å brukes som potteplanter. Produksjonen var arbeidskrevende og dyr, og resultatet lignet ikke på dagens kompakte planter.

Da ′Annette Hegg′ kom på markedet, var den mer kortvokst, holdt lenger, og ikke minst, den dannet mange flere sidegreiner enn noen julestjernesort verden hadde sett før. Denne nye sorten forgreinet seg bedre, og gjorde det enkelt å lage julestjerner med så mye som fem blomster. Med 'Annette Hegg' kunne julestjerner formeres mye raskere og billigere enn det som hadde vært mulig før. Summen av alle disse positive egenskapene gjorde sorten 'Annette Hegg' til en verdensomspennende suksess, og starten på en eventyrlig utvikling for dyrking av julestjerner.

julestjerne

Julestjernen omtrent slik den ble skapt på 60-tallet.

Norges mest populære juleblomst

Til sammen kjøper vi bare i Norge over 4 millioner julestjerner for å pynte til jul hvert år. Folk i andre land er også glad i julestjerna. I USA omsettes det over 60 millioner og i Europa 124 millioner julestjerner hvert år. Det er flere grunner til at akkurat julestjerne ble så populær, men ′Annette Hegg′ var sorten som gjorde det mulig og kan sies å være verdens første moderne julestjernesort. Så send en takknemlig tanke til en lidenskaplig gartner fra Lier neste gang du titter på en vakker julestjerne.

Hvit julestjerne

De hvite julestjernene blir stadig mer populære.

Bestill juleblomster på nett

Vi tror du også vil like dette