Blomster rådyr ikke spiser - lavendel

Disse blomstene spiser ikke rådyr

1. April, 2024
Kategori
Stelletips Sommer Hagestell

Plages du av at rådyr spiser opp sommerblomstene dine? Ikke fortvil, det finnes sommerblomster rådyr ikke spiser og som kan få stå i fred på terrassen din.

Rådyr er noen vakre skapninger, og det er fascinerende å se de springe over jordene. Men beundringen kan fort forsvinne i det de setter til livs blomstene på terrassen. For å unngå at blomstene blir spist opp gjelder det å velge planter som rådyrene ikke er så glad i.

Påskeliljer narciss

Rådyr spiser ikke påskeliljer og andre narcisser.

undefined

Allium blomsterløk blomstrer vakkert tidlig på sommeren og står langt ned på rådyrenes ønskeliste.

Velg planter rådyr ikke spiser

Et viktig tips for å holde rådyrene unna hagen, er å unngå planter rådyrene liker som f.eks. roser og tulipaner. Er du plaget av rådyrenes glupske matlyst, bør du i stedet prioritere planter de ikke liker som f. eks. påskeliljer, allium, lavendel, hosta, prydgress og terrassepalmer.

Dessverre finnes det ingen garanti for at rådyrene holder seg unna blomstene dine. Hvis de ikke finner det de liker best, kan de forsynes seg av nesten hva som helst. Men det finnes likevel planter de liker mindre enn andre.

Rådyr spiser IKKE disse*:

*Det finnes ingen garanti for at rådyrene ikke spiser disse, men de står lenger ned på ønskelisten deres.

Blomster rådyr spiser:

Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, som blant annet driver Botanisk hage, har laget lister over planter rådyr ikke liker så godt.

Hosta staude

Ulike stauder som f.eks. Hosta er planter som står langt ned på rådyrene ønskeliste og får stort sett stå i fred.

Lavendel

Lilla lavendel får ofte lov til å blomstre i fred.

Andre tiltak for å holde rådyrene unna blomstene

  1. Blodmel: Blodmel er tørket blod og brukes som gjødsel for å gi planter næring. Det er organisk og skader absolutt ikke hagen din. I tillegg er det upopulært blant rådyr. For å skremme bort rådyr kan du lage følgende blanding: 1 del blodmel, 2 deler vann og en dæsj salmiakk. Så kan du dyppe biter av oasis i blandingen og henge de rundt om i hagen. Dette må gjentas jevnlig for å gi god effekt. Vær obs på at hunder liker blodlukten, så bitene bør henges høyt nok til at hunder ikke spiser de.
  2. Henge opp CD-plater: Rådyr liker ikke refleksjon, så mange har god erfaring med å henge opp gamle CD-plater, aluminiumsfolie ol. i trærne eller på terrassen.
  3. Rådyrskremsel: Du kan også gå til anskaffelse av ulike varianter av rådyrskremsel. Det kan være skremsel som aktiveres ved bevegelse og skremmer bort dyrene med ultralyd eller lys.
  4. Fysisk sperre: Til slutt har vi naturligvis fysiske sperringer som gjerder, netting, vekstduker og drivhus.

Lykke til!